Driedubbel glas: wat moet je er over weten?

Driedubbel glas is een recente toevoeging in het glaspakket bij nieuwe ramen en vindt steeds meer zijn weg tot bij de veeleisende consument. Voor een relatief kleine meerkost krijg je namelijk een nog betere isolatie tegen de kou.

Ook heb je met driedubbel glas een betere afscherming van het omgevingsgeluid en biedt het een betere bescherming tegen inbraak. Ze zijn ook zeer goed te combineren met bijvoorbeeld een draadloos alarmsysteem door de erg grote structurele integriteit die voor minder false positives zorgt door weinig trillingen.

Driedubbel Glas

VOORDELEN VAN DRIEDUBBEL GLAS?

Volgens onderzoek van het Duitse PassivHaus Institute is het voordeel van driedubbel glas vooral goed aan te tonen bij winterse temperaturen buiten. In het geval waar de temperatuur binnen op 21° staat geeft dat de volgende waarden:

  • Voor een raam met enkele beglazing is de temperatuur aan het oppervlak van het glas 1°C
  • Bij (oude) dubbele beglazing is dat rond 11°C
  • Op naar het nieuwe hoogrendements-dubbelglas, daar wordt dat reeds 16°C
  • Om uiteindelijk te klimmen tot 18°C bij driedubbel glas met een U-waarde van 0,65

Zoals u kan zien is het dus vooral een vraag van betere comfort. Gelet op het feit dat je nieuwe ramen steekt die het 20 tot 30 jaar moeten uithouden is de meerprijs op de lange termijn zeker het bekijken waard.

De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt als U = x W/m² K. De standaardwaarden voor driedubbel, hoogrendementsbeglazing is 0,7 of 0,6 U.

Spacers

Let ook op de zogenaamde spacers, de afstandshouders die de glasdelen bijeen houdt. Door te kiezen voor de nieuwe versie, de zgn. warm-edge spacers spaar je ook op energie. Deze latjes bieden een veel betere isolatie dan de standaard spacers omdat ze niet uit aluminium bestaan maar uit kunststof, daardoor wordt elke koudebrug vermeden. Ook de donkere kleur helpt om de warmte vast te houden.