Hoe kan je een gemene muur goed isoleren? Mag je dat doen zonder medeweten van de mede-eigenaar?

Een gemene muur is een muur die je gemeenschappelijk hebt met je buur. Bij dit soort muur is isolatie erg belangrijk, vooral om geluidsoverlast te vermijden. Maar hoe begin je eraan? En mag je wel zomaar de muur isoleren zonder dat je buur er weet van heeft? Dat ontdek je in dit artikel!

Gemene muur isoleren zonder medeweten van je buur, mag dat?

Volgens de wet is de eerst bouwende verplicht om de isolatie te plaatsen bij een gemene muur. Dat mag tijdelijke isolatie zijn. Maar wat nu als jij later gebouwd hebt en je de muur volledig wilt isoleren? Daar is geen makkelijk antwoord op, want het hangt een beetje af van de situatie.

Als je een gemene muur wilt isoleren, moet je dat niet laten weten indien je bijvoorbeeld slechts een laagje van zo’n 2 tot 3 centimeter vochtisolatie aanbrengt aan jouw zijde. Maar bij dikkere isolatielagen moet dit aan de buitenkant gebeuren, waardoor je toch je buur moet verwittigen. Een dikkere isolatie is aangeraden, daarom is het over het algemeen dus nodig om toestemming te vragen. Dit zijn de bijkomende regels daaromtrent:

  • De buur kan een vergoeding vragen voor overhangende isolatie en gevelbekleding op zijn perceel.
  • Het perceel van je buur betreden voor de gevelwerken mag.
  • De kosten zijn van het isoleren en afwerken van de gemene gevel zijn volledig voor jou.
  • Je dient de gemene muur gebruiksklaar te maken voor de tweede bouwer als hij deze wil gebruiken voor zijn woning.
  • Je ontvangt een vergoeding van de tweede bouwer indien hij of zij gebruik wilt maken van de ge├»soleerde wachtgevel voor zijn woning. Een muurovername is hier ook een optie.

isolatie

Waarom is het zo belangrijk om een gemeenschappelijke muur te isoleren?

Een gemene muur isoleren is erg belangrijk, omdat er weleens sprake kan zijn van geluidsoverlast. Door een goede isolatie aan te brengen heb jij nooit meer last van je buur en heeft hij of zij geen last meer van jou. Isoleren is ook belangrijk om te zorgen voor een betere thermische isolatie, zodat je energierekening niet te hoog oploopt. Het is dus en goede investering

Tips bij het isoleren van een gemene muur

Wil je een gemene muur isoleren? Dan is het belangrijk om dit goed te doen. We geven je daarom enkele extra tips bij het isoleren van een gemene muur.

Tip 1. Kies het juiste materiaal

Bij het isoleren van een gemene muur is het uitkiezen van het juiste isolatiemateriaal erg belangrijk. Glaswolplaten zijn bijvoorbeeld een uitstekende keuze, omdat het zorgt voor een goede thermische en akoestische isolatie.

Tip 2: Voorkom contact tussen de twee muren

De beste manier om een gemene muur te isoleren is door het isolatiemateriaal in de spouw tussen de twee muren aan te brengen. Op die manier bereik je namelijk een optimale geluidsisolatie. Tenminste als je contact voorkomt tussen de twee muren. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de muur egaal is. Mortelresten, spouwhaken en werfaval moeten dus verwijderd worden.