Dubbel Glas: alles wat u hierover moet weten

Dubbel glas komt in verschillende varianten, types en diktes voor. Het ‘oude’ dubbel glas bestond louter uit 2 stukken glas die aan de uiteinden werden vastgebonden. Dit ‘niet thermisch’ glas wordt vandaag nog nauwelijks geproduceerd nu de focus op zuinig bouwen steeds belangrijker wordt.

Dubbel Glas

Hoogrendementsglas

Tegenwoordig is alle dubbel glas van het zogenaamde type Hoogrendementsbeglazing. Dat betekend dubbel glas met een dikte van minimaal 4mm waarbij tussen de glaspanelen ook gas zit om extra te isoleren. In de meeste gevallen is dat gas Argon. Dit helpt om beter te isoleren én dus je energiefactuur te verlagen.

Glasdikte

Het nieuwe dubbelglas of hoogrendementsbeglazing bestaat in verschillende diktes, bijvoorbeeld 4/12/4, 6/12/6 of 4/15/5. Die cijfers wijzen enerzijds op de dikte van het glas in millimeter terwijl het middelste getal duidt op de maat tussen beide glasplaten.

Dikker glas is natuurlijk iets beter, het is sterker en wordt vooral gebruikt daar waar grote oppervlakten vereist zijn.

Spacers

Het glas is aan de uiteinden verbonden met elkaar via de zogenaamde edge spacers (afstandshouders), in de meeste gevallen een aluminiumkleurige latje. Deze is nu ook verkrijgbaar als Swiss spacer in donkere kleuren (zwart of bruin) en staan bekend als warm-edge spacers. Deze bieden een veel betere isolatie dan de standaard spacers omdat ze niet uit aluminium bestaan maar uit kunststof, daardoor wordt elke koudebrug vermeden. Ook de donkere kleur helpt om de warmte vast te houden.

U-waarden van glas

De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt als U = x W/m² K. De standaardwaarden voor dubbel, hoogrendementsbeglazing in 2014 is een U-waarde van 1,1 of 1,0. Let op, hoe lager het getal hoe beter.

Driedubbel glas heeft een U-waarde van 0,7 of 0,6.