Raamventilatie: alles wat u hierover moet weten

We willen allemaal natuurlijk ramen die zo goed mogelijk zijn geïsoleerd om warmteverliezen te beperken. Een ontoereikende ventilatie kan echter een reeks ongezonde situaties veroorzaken zoals koolstofdioxide, schimmelvorming op muren, geurhinder, enz…

Met de uitgebreide waaier ventilatiesystemen kan u alvast deze problemen besparen!

raamventilatie

SCHIMMEL EN VOCHT

Een mens ademt en beweegt, kookt en wast… kortom een mens leeft. Daarbij komt logischerwijs vocht vrij. Op dagelijkse basis krijgt een woning zo’n goeie 10 tot 20 liter vocht te verwerken. In woningen waar de isolatie niet of gebrekkig is aangebracht, zal dit vocht condenseren op de zogeheten koudebruggen.

raam ventilatieEen permanent hoge vochtigheid op deze oppervlakken leidt tot schimmelgroei en condensatie. Condensatievocht heeft een voorliefde voor de koudste oppervlakten. Bij oude gebouwen zijn dat slecht geïsoleerde ramen die bestaan uit waterafstotend en koud materiaal zoals glas of ijzer.

Na het plaatsen van goed geïsoleerd buitenschrijnwerk kan het voorkomen dat de ramen plots beter isoleren dan de muren.

Zolang de condensatie op glas optreedt, is er geen probleem: glas kan geen water opnemen, dus er kan ook geen schimmel op groeien. Maar op absorberend materiaal als baksteen of hout zie je geen condensatie omdat het vocht in dat materiaal zal dringen.

Oplossingen:

  1. Om goed te ventileren moet je minstens twee keer per dag 15 minuten lang alle ruimtes laten doortochten (dus ramen en binnendeuren volledig open) of een systeem installeren dat continu lucht afzuigt en binnenbrengt (zie optie 4).
  2. Ook kan je ervoor zorgen dat de contactoppervlakte van de materialen voldoende warm blijft zodat het weinige vocht dat in de lucht zit niet kan condenseren. Dat kan alleen maar door de ruimtes te verwarmen.
  3. De muren bij-isoleren. Hiervoor dient u best een gespecialiseerde firma te contacteren zodat er geen koudebruggen ontstaat.
  4. Voorzie je ramen van de juiste ventilatiesystemen – dat kan bij het bestellen van nieuwe ramen maar kan bijvoorbeeld ook door het glas te vervangen en ventilatieprofielen op het nieuw glas te laten zetten. Bel ons voor meer informatie.