Schuifdeuren en Schuiframen

Schuifdeuren, ook wel schuiframen genoemd, zijn de laatste jaren bijzonder populair geworden. Vooral in huizen, maar ook steeds vaker in nieuwbouwappartementen worde gekozen voor dergelijke systemen.

Een schuifraam heeft het voordeel veel licht binnen te laten en een veel bredere opening te bieden naar de tuin of het terras toe dan jet met een balkon of achterdeur kan bereiken. In kleine ruimten zijn schuiframen dan weer populair omdat bij het openschuiven je niet tegen meubels en kasten aanstoot zoals het geval is met regulier opengaande ramen.

Schuifdeuren kan je krijgen in zowel PVC, aluminium als hout. Uiteraard kost een schuifraam / schuifdeur een pak meer dan een gewoon raam, maar in ruil krijg je natuurlijk wel een heel ander product. De beleving is veel intenser en je zorgt ervoor dat je het buitengevoel naar binnen kan brengen.

schuifdeuren schuiframen

TYPES

We onderscheiden drie schuifraam systemen, de kipschuifraam, het regulier schuifraam en het hefschuifraam.

Kipschuifdeur: Dit type is vooral populair in de Oostbloklanden waar budget van groot belang is. Het systeem werkt met scharen die het schuivend deel eerst op kipstand zet waardoor het kader volledig naar buiten komt, en het geheel daarna laat schuiven. Voor kleine schuiframen en schuifdeuren die niet vaak gebruikt worden is deze oplossing mogelijk. Let wel dat je hier met een vrij delicaat systeem te maken hebt die makkellijk kan blokkeren en waarvoor reserve onderdelen zelden voorhanden zijn.

Regulier schuifraam: De klassieker zoals we hem in Vlaanderen kennen; één of twee schuivende vleugels die je naar believen open en dicht kan trekken en met een cilinder kan dichtdraaien.

Hefschuifraam: Een hefschuifraam schuift eveneens maar beweegt veel soepeler wat bij grote raampartijen erg handig kan zijn. Het grote voordeel van een hefschuifdeur is het sluitingsmechanisme. Als de schuifdeur dicht moet dan draai je aan de grote hendel waardoor het systeem zich vastzet in het kader. Dit is niet alleen veiliger maar het zorgt ook voor een betere isolatie tegen de kou en vooral ook tegen het geluid. Tot slot kan je een hefschuifraam op elk gewenste locatie ‘vastzetten’ zonder dat die kan bewegen. Bij een regulier of een kipschuifraam bestaat die optie niet.

ULTRASLANKE SCHUIFRAMEN en SCHUIFDEUREN

In deze reeks treffen we de ultrafijne profielen Cor-Vision van het Spaanse topmerk Cortizo. Cor-vision is een systeem met een uiterst slank kader en hoge isolerende waarden. Kostprijs: vanaf 2.500 euro + plaatsing.

Reynaers heeft dan weer het hi-finity systeem. Die kunnen ook in heel grote uitvoeringen worden gemaakt met ultra-slanke boord. Dit systeem is vooral bedoeld voor nieuwbouw waarbij het geheel in de constructie wordt opgebouwd. Kostprijs vanaf 10.000 euro.